- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Emmanuel Macron şi Klaus Iohannis vor lansa sezonul cultural Franţa – România
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni seară, la întâlnirea cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Franţa, că marţi va lansa oficial, împreună cu omologul său, Emmanuel Macron, la Centrul Georges Pompidou, Sezonul Franţa – România.
„Sunt bucuros şi emoţionat să mă aflu din nou alături de voi în acest context deosebit! Peste câteva zile vom sărbători Centenarul Marii Uniri. Este un moment simbolic, de extraordinară bucurie pentru noi toţi. Şi este firesc să fie aşa, fiindcă Marea Unire a însemnat, pe lângă înfăptuirea «visului de veacuri» al românilor, şi o transformare profundă a ţării noastre. Unirea a adus cu sine modernizarea României şi integrarea ei în rândul naţiunilor europene.”, a declarat Klaus Iohannis, luni seară, la întâlnirea cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Franţa.
„Ştim cu toţii însă că ziua mult aşteptată a venit după o perioadă foarte grea. La începutul anului 1918, când ţara era sub ocupaţie străină, când populaţia se confrunta cu mari lipsuri, puţini şi-au imaginat că 1 decembrie îi va găsi pe românii din Vechiul Regat alături de cei din Basarabia, Bucovina şi Transilvania. Au fost sacrificii foarte mari pe câmpul de luptă al Primului Război Mondial, urmate de eforturi politico-diplomatice neobosite. Mai presus de toate, însă, a existat speranţă şi o încredere fără margini a înaintaşilor noştri de la 1918 într-un destin comun al tuturor românilor.”, a adăugat Iohannis.
De asemenea, Klaus Iohannis a vorbit şi despre sprijinul de nădejde pe care Franţa i l-a acordat României în Primul Război Mondial.
„Ştim cu toţii că Franţa a fost un partener de nădejde al României în Primul Război Mondial. Misiunea militară condusă de generalul Berthelot a avut un rol determinant în victoriile obţinute în vara anului 1917. Frăţia de arme care s-a creat în acele împrejurări dramatice a întărit relaţiile de prietenie dintre români şi francezi. Rezultatele militare şi votul popular au trebuit consfinţite ulterior în plan diplomatic, în cadrul Conferinţei de Pace de la Paris. Aici, graniţele României Mari au fost trasate inclusiv în urma recomandărilor corecte ale geografului francez Emmanuel de Martonne. Franţa a jucat, aşadar, un rol de seamă în recunoaşterea Marii Uniri. La o sută de ani după acest moment, iată că România şi Franţa sunt tot împreună”, a subliniat şeful statului.
În acest context, Klaus Iohannis a precizat că pentru aprofundarea acestei relaţii va semna împreună cu Preşedintele Emmanuel Macron o declaraţie politică privind Parteneriatul Strategic dintre ţările noastre.
„Când am venit pentru prima dată la Paris, în calitate de Preşedinte, în februarie 2015, am convenit cu omologul francez de atunci organizarea unui sezon cultural care să se deruleze, succesiv, în Franţa şi în România. Iată că proiectul nostru din 2015 a fost concretizat: mâine, împreună cu Preşedintele Emmanuel Macron, lansăm oficial, la Centrul Georges Pompidou, Sezonul Franţa – România. Acesta va grupa peste 400 de evenimente comune din domeniul cultural-artistic: spectacole, concerte, expoziţii. Sunteţi cu toţii bineveniţi şi vă invit să participaţi la evenimentele din cadrul Sezonului, alături de prietenii dumneavoastră francezi.”, a precizat şeful statului.
Klaus Iohannis le-a cerut tinerilor din Franţa să utilizeze puţi de legătură între România şi Franţa.
„Având în vedere că Sezonul va acorda o atenţie specială tinerilor, vă rog, dragi studenţi – sunteţi câteva mii în Franţa – şi dragi tineri, să participaţi şi să utilizaţi această ocazie pentru a crea noi punţi de legătură şi dialog între România şi Franţa, pentru că voi reprezentaţi viitorul acestei relaţii.”, a afirmat şeful statului.
Totodată, şeful statului a reamitit de vizita de acum două săptămâni de la Ambasada României la Paris.
„În urmă cu două săptămâni, am participat aici, la Ambasadă, la o masă rotundă dedicată cercetării, ştiinţei şi tehnicii în Anul Centenar. Spuneam atunci că noi, românii, avem toate ingredientele pentru a reuşi.Acest lucru este valabil nu numai pentru domeniul cercetării, ci pentru toate domeniile. Iar ingredientele despre care vorbeam nu se află doar în România, ci şi aici, chiar în această sală. Prin faptul că sunteţi specialişti în domeniile în care activaţi, prin felul în care profesaţi şi în care v-aţi integrat în societatea franceză, dumneavoastră reprezentaţi cu cinste România şi pentru aceasta vă mulţumesc! Români iluştri au studiat, au profesat, au creat artă de mare valoare şi şi-au prezentat invenţiile tehnice la Paris. Întorşi în România, ei au contribuit decisiv la dezvoltarea ţării noastre, prin cunoştinţele acumulate sau prin ideile generoase, de libertate, de egalitate, de afirmare a unor drepturi.” , a adăugat şeful statului.
Mai mult, şeful statului le-a cerut românilor să rămână mai uniţi decât oricând pentru a contribui la modernizarea României.
„Cunosc bine aspiraţiile şi dificultăţile pe care le întâmpinaţi. În acest moment special, vă îndemn să fiţi mai uniţi decât oricând şi să rămâneţi la fel de implicaţi pentru a contribui, fie la Paris, fie chiar în ţară, la modernizarea României.Poate că unificatorul, catalizatorul care uneşte ingredientele la care am făcut referire este redobândirea încrederii într-un destin: cel al unei Românii puternice, europene, care îşi respectă trecutul şi priveşte cu încredere spre viitor. Vă mulţumesc!Iar cu ocazia Zilei Naţionale, daţi-mi voie să vă spun de pe acum: «La mulţi ani! La mulţi ani, România!»”, a conchis şeful statului.
Klaus Iohannis s-a întâlnit luni seară cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Franţa. La eveniment a fost prezentă şi soţia preşedintelui, Carmen Iohannis.